Εκδήλωση του Συλλόγου (20-6-2011)


Στην ενημερωτική συζήτηση του Συλλόγου Ζωόφιλων Γιαννιτσών  σχετικά με τα αδέσποτα ζώα  μίλησε ο ηθοποιός, Αντώνης Καφετζόπουλος, που είναι γνωστός και για τα φιλοζωικά του αισθήματα και η Κική Δημητριάδου.

Όλα αυτά έλαβαν χώρα τη Δευτέρα 20 Ιουνίου στις 18:30 στο πάρκο έξω από το πολυκέντρο στα Γιαννιτσά.

Η Κική Δημητριάδου εκ μέρους του Συλλόγου Ζωόφιλων Γιαννιτσών αναφέρει:

''Εδώ ο κόσμος χάνεται … κι αυτή συζητάει για τ' αδέσποτα ζώα...Έτσι υποψιάζομαι πως μπορεί να σκεφτούν ή και να μου χρεώσουν φωναχτά κάποιοι φίλοι, γνωστοί και άγνωστοι. Κι εγώ πρέπει ν' απολογηθώ και να απαντήσω πως η ζωή δεν σταματάει, όπως κι ο αγώνας για να γίνουμε καλύτεροι Άνθρωποι.

Ο προβληματισμός κι η συνειδητοποίηση της συνυπευθυνότητας σ' αυτόν τον κατήφορο είναι ένα μικρό μόνο κομματάκι του παζλ της καταστροφής που υφίσταται η πατρίδα κι η ζωή μας εν γένει. Η δράση κι η αντίδραση, μεγαλύτερο.

Μεταξύ "μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων", "εκταμιεύσεων" και "επιτοκίων" που γέμισαν τη ζωή μου, διαλέγω όμως να μιλήσω για κατι άλλο. Αυτό μόνο μπορώ να κάνω. Και να κλείσω και την τηλεόραση. Έχω νικηθεί κατά κράτος; Δεν βγάζει πουθενά;

Αφήστε με στην πλάνη μου κι αν θέλετε να βοηθήσετε την εκδήλωση προωθήστε την εκδήλωση''.
Απολογισμός…                                                                                                             μετά την  ενημερωτική εκδήλωση  για τα Αδέσποτα Ζώα με τον Αντώνη Καφετζόπουλο και την υπογράφουσα…
Εντάξει,  έγινε η εκδήλωση κι ας μην  ήρθαν ποτέ οι καρέκλες από το γκαράζ του Δήμου. Δεν ήρθαν κι οι τοπικοί άρχοντες- υπεύθυνοι από το νόμο για το  θέμα συζήτησης.
Τουλάχιστον ήταν δικαιολογημένη η απουσία τους, την ίδια ώρα διεξαγόταν Δημοτικό Συμβούλιο.                                                                                                                                                Διάβασα το κείμενο που είχα ετοιμάσει  χρησιμοποιώντας και κάποιους μικρούς μου φίλους  για να στηρίξουν και να συγκρατήσουν στα μικρά τους χέρια τα μεγάλα ερωτήματα:
Πως δημιουργήθηκαν τα αδέσποτα;
Ποιός είναι υπεύθυνος γι αυτά;
Τι πρέπει να κάνει ο Δήμος άμεσα αλλά και σε βάθος χρόνου;
Ποιός είναι ο αληθινός φιλόζωος;
Γύρω από αυτά τα ερωτήματα κινήθηκε η δική μου τοποθέτηση. Πρώτος προβληματισμός η πολιτική συγκυρία. Το πολιτικό σκηνικό  συγκλονιστικό, αλλά πάντα χωράνε συζητήσεις για θέματα που μας κάνουν καλύτερους  Ανθρώπους… Επειδή οφείλουμε να είμαστε αντάξιοι του πολιτισμού που προβάλουμε, που υπαινισσόμαστε, που βεβαιώνουμε εν τέλει  ότι κουβαλάμε. Κι η στάση μας απέναντι στα ζώα που εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε ως αδέσποτα,  δεν είναι άραγε μια φωτογραφία της  αλήθειας των λόγων μας!
Τα λόγια του Γκάντι «γίνε εσύ η αλλαγή που ονειρεύεσαι για τον κόσμο» παραμένουν  μια γνήσια αλλά και συνεχής πρόκληση στην καθημερινότητα του καθενός.
-Θα πάρετε;… Εγώ προσπαθώ πάντως.  
Εν κατακλείδι, βάσει του νόμου  3170/2003, υπεύθυνοι για τα αδέσποτα ζώα είναι οι Δήμοι της χώρας. Στην πραγματικότητα όμως,  συνυπεύθυνοι  είμαστε όλοι εμείς,  οι πολίτες.
Οι δικές μας συμπεριφορές οδηγούν στην δημιουργία αδέσποτων ζώων. 
Αντιγράφω από δελτίο τύπου του Συνήγορου του Πολίτη: «…Από τη διερεύνηση των αναφορών αλλά και τη γενικότερη μελέτη του προβλήματος (των αδέσποτων ), διαπιστώθηκε ότι, ενώ το νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές, οι ελλείψεις εντοπίζονται αφενός στην παράλειψη των Δήμων να εφαρμόσουν τα όσα προβλέπονται από τις σχετικές ρυθμίσεις, και αφετέρου στην παράλειψη της κεντρικής διοίκησης να ασκήσει αποτελεσματικά την εποπτεία της για την εφαρμογή τους...». 
Η Δημοτική Αρχή λοιπόν πρέπει να δράσει, και να το κάνει με δύο τρόπους:  Ο πρώτος είναι ο άμεσος: Οφείλει να  περισυλλέξει τα αδέσποτα, να τα εμβολιάσει, να  τα αποπαρασιτώσει, ΝΑ  ΤΑ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙ  και να τα επανατοποθετήσει  στο σημείο περισυλλογής τους.